Bra att veta om tandblekning

Alla människor vill att deras tänder och leenden ska vara vita och fräscha. Ingen vill hålla för munnen när de skrattar eller se melankolisk ut när de blir fotade. Inte heller tvivlar någon på att ett vackert leende är en tilltalande egenskap i en medmänniska. Men vad händer om tänderna blir missfärgade?

I samband med naturligt åldrande, rökning, eller helt vanlig konsumtion av kaffe, te eller rödvin, får våra tänder en gulaktig nyans som med tiden blir allt mörkare om den inte åtgärdas. Men lyckligtvis behöver du inte lida i tystnad längre – dagens kosmetiska tandvård är vare sig dyr eller smärtsam.

Ett bra exempel på modern estetisk tandvårdsbehandling är tandblekning. Detta innebär att man använder en speciell gel och ett speciellt ljus för att ta bort den missfärgade ytan från tänderna och ger dig leendet tillbaka. Tandblekning som utförs professionellt hos tandläkaren är den säkraste och mest effektiva metoden, som dessutom är snabb och relativt okomplicerad.

Det finns dock vissa fall då du bör avstå tandblekning. Om du t.ex. tidigare reparerat tänderna, satt in skalfasader eller har vissa fyllningar bör du konsultera din tandläkare innan du får en tandblekning. 

Vissa missfärgningar går heller inte att bleka, då tandblekning fungerar bäst med gulaktiga nyanser. Har de en brun eller grå nyans är det inte säkert att det går att uppnå ett perfekt resultat. Biverkningar som kan uppstå under tandblekning är irritationer av mjukdelarna, vilket gör det extra viktigt att bara bleka tänderna hos din tandläkare. 

Så innan du bleker tänderna, se till att rådgöra med din tandläkare först och få dina tänder undersökta. Då är du på den säkra sidan och kan sedan tryggt gå vidare med blekningen.

27 Sep 2013